fbpx

Fra domkirke til hård rock

Marcus Møller tog på efterskole for at prøve noget nyt. Nu hjemvendt med rygsækken fyldt med toner og venskaber for livet!

Mulighed for mange ting

»Jeg skulle væk fra den store runde klang og ned i noget mere nasalt og skarpt.«

17-årige Marcus Møller er tilbage i Aarhus efter et år på musik- & sportsefterskolen i Vestbirk syd for Skanderborg.

»Jeg ledte efter en skole, hvor jeg havde mulighed for mange ting. Musikken, men også boldspil og en masse andre fag,« siger Marcus, som vi møder i en pause fra gruppearbejdet på Marselisborg Gymnasium, hvor han går i 1. g.

Marcus Moller Vestbirk Musikefterskole

Valget faldt på Vestbirk, som har gode musikfaciliteter, men samtidig slår sig op på muligheden for at kombinere sine interesser på kryds og tværs.

»Da jeg først havde set skolen, var jeg ikke i tvivl. Fede værelser og en rigtig god stemning blandt elever og lærere,« siger han.

Marcus Møller har sunget i Aarhus Domkirkekor siden 4. klasse og spiller derudover klaver. Karaktererne var egentlig fine til at gå direkte i gymnasiet, som storebroderen, men der skulle ske noget nyt.

»Jeg have hørt om efterskoleånden og havde lyst til at komme lidt væk og møde nye mennesker,« siger han.

Smeltedigel

På efterskolen var der 135 unge, som hver kom med deres personlige bagage. Og det var en gave for Marcus, som fra første dag kastede sin energi ind i fællesskabet.

»Du er i den der verden af ridepiger, fodboldfreaks og de dygtigste musikere. Meget forskellige, men alligevel opstår der vildt hurtigt et fantastisk sammenhold,« siger han.

Sammenholdet var på skolens linjer, hvor han fordybede sig i sangteori, guitar og heftigt samspil i skolens bands. Men i lige så høj grad i de fælles oplevelser, som alle elever havde sammen.

»Tænk, jeg blev vild med gymnastik,« griner Marcus og fortsætter.

»Vi lavede den her store opvisning sammen, selvom få af os tidligere havde lavet gymnastik. Det var virkeligt stort.«

Elevholdet tog i sommerferien sammen til DGI´s Landsstævne i Esbjerg og trænede og optrådte sammen med 4.600 andre unge på Efterskoleholdet.

Musikalsk højdepunkt

Musikalsk var højdepunktet skolens eget rockshow, hvor Gasolin blev fortolket og fremført i en musical-lignende forestilling, som involverede alle elever. Marcus var én af forsangerne og brød aften efter aften sine egne grænser.

»Du lærer at komme helt ud til publikum. Jeg kom ud af komfortzonen og brugte scenen og udfordrede min egen lyd,« siger han.

I foråret var skolen på musikturné og Marcus lavede sin første crowd-surf og lod publikum bære ham rundt, mens han fortsatte sin vokal i den trådløse mikrofon.

»Det glemmer jeg aldrig. Det står så stærkt,« siger han.

Højt til loftet

Vestbirk Musik- & Sportsefterskole er en skole med lange traditioner. Alt er plejet og ordentligt, og der er også faste regler, som skal overholdes. Og det er helt okay, ifølge Marcus Møller.

»Vi er mange unge sammen, så du finder ud af, at reglerne er velbegrundede, hvis fællesskabet skal fungere,« siger han.

I dag er han tilbage i Aarhus og sine gamle venner. Men vennerne fra efterskolen har fået en stor plads i brystet.

»Jeg har fundet en indre ro, fundet min kerne. På efterskolen blev man ikke bedømt på tøj, penge eller dine forældres bil. Vi lærte at rumme hinanden og stå ved, hvem vi var,« siger han.

Marcus Møller kommer ikke til at leve af musikken. Han elsker at synge og spille, men er ifølge ham selv ikke dygtig nok til at gå den professionelle vej. Selvom han havde rammerne til at gøre det.

»Flere fra musiklinjen havde det i sig. Og med adgang til studier og øvelokaler fra morgen til aften og en stribe professionelle undervisere, er jeg sikker på, at nogle fik afsættet – jeg skal bare noget andet,« siger han.

Vi giver gerne en rundvisning

Du skal mærke stemningen, se vores skole, tale med vores elever og møde vores lærere. Du skal mærke det selv!

Hverdagen på Vestbirk

På Vestbirk er der fart over feltet! Vi har et højt aktivitetsniveau og elsker gode oplevelser med fællesskabet som omdrejningspunkt.